Akumulator je osnova automobila

Glavni izvor energije za pokretanje automobila je akumulator, te je upravo zbog toga on jedan od najvažnijih dijelova automobila. Vjerujemo da vam se je nekada dogodilo otežano paljenje automobila ili nemogućnost paljenja tijekom niskih temperatura, a sve je to posljedica starog ili nepravilno održavanog akumulatora.

Čemu služi akumulator?

Kao što smo već u uvodu napisali, akumulator je glavni pokretač motora automobila. Naziva se još i baterija automobila, jer je on ujedno i izvor električne energije u automobilu. Najpopularniji su olovni akumulatori, a glavna razlika kod akumulatora je njihova snaga. U pravilu napon je 12 V, a razlikuju se još i prema kapacitetu koji je izražen u Amper satima (Ah).

Održavanje akumulatora
Akumulator je glavni pokretač motora automobila

Ako akumulator ima 30 Ah, to znači da može davati struju u idealnim uvjetima od 1 Ampera u trajanju od 30 sati. Na kapacitet naravno utječu i neke druge stvari, poput toga koliko je akumulator opterećen i koliko se često koristi, te kakvi su vanjski utjecaji. Alternator je usko povezan auto dio s akumulatorom, jer kada motor radi on preuzima njegovu ulogu i uz to ga puni. Za njegov rad potrebno je neko vrijeme, upravo zbog toga vožnja na kraćim relacijama najviše crpi akumulator, jer tada on prevladava kao izvor električne energije.

Vijek trajanja akumulatora

Prosječni vijek trajanja akumulatora je oko 5 godina, a kada kupite akumulator dobivate garanciju na njega. Ovisno o modelu i mjestu kupnje garancija je najčešće 2 do 3 godine.

Ako pravilno održavate akumulator i s vremena na vrijeme ga dopunjujete vodom i pregledavate mu spojeve, tada akumulator može trajati i koju godinu više. Kako ga održavati provjerite u nastavku.

Održavanje akumulatora

Kako biste izvukli maksimum iz akumulatora i osigurali se da vam što dulje služi, veoma je bitno redovno održavanje. Jednom mjesečno pregledajte akumulator i provjerite jesu li spojevi na akumulatoru čvrsti, te je li u njemu dovoljno tekućine. Imajte na umu da ukoliko je razina tekućine preniska, elektrolitska tekućina iz akumulatora može štetno utjecati s kožom ako dođe u dodir tijekom punjenja. Ljeti tekućina isparava puno brže, te je potrebno provjeravati češće nego zimi. 

Ukoliko vam automobil neće upaliti, prije kupnje novog probajte napuniti akumulator, te probati hoće li postati ispravan.