Kvalitetne ljetne gume za sigurniju vožnju

Postoje brojne stvari koje možete napraviti za sigurniju vožnju. Mnoge stvari su vrlo jednostavne, ali ih vozači svejedno ignoriraju i ne pridaju im puno pažnje. Primjerice, čak i čisto staklo može biti vrlo veliki korak prema većoj sigurnosti tijekom vožnje jer ćete bolje uočavati stvari koje se događaju ispred vas. 

Osim toga, veliki pozitivan korak prema sigurnosti svakako se odnosi na kvalitetne gume na automobilu. One će ponekad značiti sigurno zaustavljanje i izbjegavanje mogućeg sudara. Savjetuje se da koristite ljetne gume na autu tijekom ljetne sezone, a tijekom zimske da koristite zimske gume.

Ljetne gume na Mercedesu
Ljetne gume vrlo lako je prepoznati po manjim ripnama i drugačijem dizajnu

Ovisno u kojoj državi živite, razlikuje se i ljetna i zimska sezona. U Hrvatskoj ljetna traje od 15. travnja do 15. studenog i u tom periodu se savjetuje da na automobilu imate kvalitetne ljetne gume. One su predviđene za visoke temperature kakve se mogu očekivati ljeti te da će po takvom vremenu osigurati bolje uvjete za vožnju.

Naravno, zbog jednostavnosti korištenja, neki vozači preferiraju cjelogodišnje automobilske gume. No, brojna testiranja su pokazala da je puno bolja opcija imati posebne gume za svaku sezonu. Isto tako, vrlo su važni i naplatci za auto. Za zimske uvjete je bolje koristiti čelične naplatke jer su manje osjetljivi na moguće niske temperature.

Na ostavljajte zimske gume na automobilu cijele godine

Jedna od grešaka koju čine neki vozači je u tome što ostavljaju zimske gume na autu tijekom cijele godine ili gotovo cijeli dio godine. Naime, to rade zbog činjenice da su one po specifikacijama nešto kvalitetnije. Ali, to i je i nije točno. Naime, one su prilagođene za vožnju zimi, a koristite li ih tijekom ljeta, one se puno brže troše.

Video: Par savjeta o ljetnim gumama

Kada nastupi ljetna sezona, svakako najbolja opcija je postavljanje ljetnih guma na auto jer su one prilagođene takvim uvjetima. One su tvrđe od zimskih i zbog toga pružaju puno bolje uvjete za vožnju ljeti. 

Prepoznajte ljetne gume za auto

Zaputite li se u neku trgovinu s autodijelovima i automobilskom opremom, možda ćete imati problema s pronalaskom odgovarajućih ljetnih guma za auto. Naime, one nemaju neku posebnu oznaku (zimske imaju oznaku pahuljice), ali imaju manje utore i nešto drugačiji dizajn.

Ljetne gume Michelin
Ljetne gume nemaju neku posebnu oznaku

Stoga, najjednostavnije rješenje da se snađete je da tražite upravo one koje nemaju oznaku pahuljice jer su to sigurno ljetne auto gume. Isto tako, uvijek možete prodavača pitati za savjet kako biste kupili one odgovarajuće. Ako želite imati dva seta, odnosno jedne za ljeto i jedne za zimu, razmislite i o kupnji dodatnog seta naplataka za auto kako bi vam izmjena bilo još jednostavnija.

Kupnja autodijelova online

U posljednjih nekoliko godina zaživjela je kupnja autodijelova i opreme za auto putem interneta. To i ne čudi, s obzirom da su cijene nerijetko niže, a izbor u jednoj takvoj web trgovini bude i puno veći. Također, odlična mogućnost je da odaberete svoj model automobila te će vam se prikazati samo oni autodijelovi i oprema koji su kompatibilni. Tako se isto vrlo lako mogu kupiti i ljetne automobilske gume. Za njihovu kupnju bit će vam potrebni sljedeći podaci:

  • Širina
  • Visina
  • Promjer

Te podatke možete pronaći u knjižici svog vozila i svakako biste trebali kupiti gume upravo po tim dimenzijama. Moguće je da će na vaš automobil pristajati i neke druge dimenzije, ali time kršite zakon, a ujedno i utječete na smanjenje sigurnosti u vožnji. Zato svakako kupite točno onu odgovarajuću dimenziju koja je navedena.

Atraktivni naplatci za auto

Uz gume su uvijek usko povezani i naplatci za auto. Rade se od više različitih materijala, ali danas su oni najčešće:

  • Čelični
  • Aluminijski

Ako ste vidjeli neki atraktivan automobil, onda je gotovo sigurno da je on imao aluminijske auto naplatke. Oni su dostupni u raznim izvedbama i dizajnima te mogu izgledati vrlo atraktivno. Iako su sivi najčešće korišteni, vrlo atraktivni su i oni u crnoj boji. 

No, aluminijski naplatci za auto nisu baš najbolja opcija zimi. Tada na cestama ima dosta soli i kamenčića koji ih itekako mogu oštetiti. Isto tako, kad su ceste prekrivene snijegom, postoji opasnost da ih zbog loše vidljivosti oštetite na neki rubnjak ceste i slično. Zato je zimi najbolja opcija korištenje drugog seta čeličnih naplataka za auto. Oni su puno čvršći, a ujedno su i puno otporniji na zimske uvjete koji ponekad vladaju na cestama u to doba.